Verslag zwemmarathon 2016

Email: info@timeisrunning.nl

Verslag zwemmarathon 6 februari 2016

6 februari was het zo ver, voor de derde keer werd in Spijkenisse de zwemmarathon georganiseerd door Roparun Team “Time is running”, waarvan de opbrengst volledig ten gunste komt van de Roparun.

Veel van onze zwemmers hebben hier maanden voor getraind en velen kijken hier echt een jaar naar uit. Elke week minimaal 1 x een uur en velen trainden meerdere keren per week. Elke zondagochtend van 8 tot 9 was er een training onder begeleiding, om de techniek te verbeteren voor de gevorderden en ademhalings- en slagtechniek te verbeteren voor de minder gevorderden. De trainers zien iedereen grote vorderingen maken en dat was later ook duidelijk te zien tijdens de marathon. Daarnaast houden de zwemmers zich ook nog bezig met het werven van sponsors: een opgave maar als je een ieder vertelt waar je het voor doet krijg je veel bewondering!

Zaterdagmiddag op tijd richting het zwembad om de verzamelde spullen voor de verloting uit te stallen. Na alles op volgorde gezet te hebben en gecontroleerd te hebben, nog de tijd om even gezellig met elkaar te eten in de kantine. Om 18.00 met de teamcaptains bij elkaar om e.e.a . door te praten, wat mag er wel en wat er niet mag, waar moeten we op letten en wat in geval van calamiteiten te doen .

Zaterdag 6 februari om 20.00u: nadat alle 12 teams zich hadden voorgesteld, onder leiding van DJ Marcel, kon het dan eindelijk beginnen. Het publiek was ook massaal aanwezig, wat het ook een stuk gezelliger maakt qua sfeer. En de aanmoediging langs de kant van lieve vrienden, familie, buren, collega’s geeft de zwemmers een enorme boost. Ieder team bestaat uit 6 of 7 zwemmers. De eerste 2 zwemmers zwemmen 20 minuten in estafettevorm, dus 50 meter de eerste zwemmer, deze tikt aan, waarna de tweede zwemmer gaat voor zijn of haar 50 meter. Na 20 minuten wordt er gewisseld en gaan de volgende 2 zwemmers het water in. Na weer 20 minuten gaan de laatste 2 zwemmers van een team hun baantjes zwemmen. Daarna begint het weer opnieuw en dit dan 12 uur lang.

In iedere baan zwommen 2 teams. Ieder team te herkennen aan de kleur badmuts, wat uiteraard ook makkelijk is voor al onze banentellers, die inmiddels ook hun plekje bij de banen hadden ingenomen. Deze banentellers, die dit ook in “estafettevorm” doen, in blokken van 3 uur met 2 personen, zijn heel belangrijk voor ieder team, want iedereen wil na een gezwommen uur heel graag weten hoeveel banen er zijn gezwommen.

Na ieder uur worden dus de banentelformulieren opgehaald. Alle “streepjes” bij elkaar opgeteld en het resultaat wordt ieder uur op een groot, voor iedereen zichtbaar, formulier in de hal bijgehouden. En dat moest liefst zo snel mogelijk, want de meeste zwemmers zijn heel nieuwsgierig naar de resultaten van hun team. Dat was dus ieder uur snel ophalen, snel tellen en snel invullen.

Tussendoor is er ook nog een loterij, die erg goed loopt en waarvan de loten binnen 2 uur verkocht zijn. Dit kwam mede doordat de loten werden verkocht door iemand in een Pamela Anderson badpak, die probeerde anoniem te blijven door een zonnebril en pruik op te zetten, wat uiteraard niet lukte . Maar deze weddenschap die onze Pamela was aangegaan leverde wel weer extra geld op. Geweldig, allemaal blije mensen, omdat er heel veel prijzen en prijsjes zijn, welke allemaal gesponsord waren.

En zo verstrijken er uren en wordt het nacht. Het grootste gedeelte van het publiek gaat naar huis voor een paar uurtjes slaap. Een groot aantal tellers gaat ook naar huis. Ze hebben de volgende dag een loop in Apeldoorn, waarvoor toch echt wat rust nodig is.

We gaan langzaam over naar 7 februari. Om 00.00 uur kunnen we zingen voor een van onze tellers. Ze is jarig en daar hoort een feestmuts en toeters bij. De zwemmers hebben er inmiddels 4 uur opzitten, nog 8 te gaan.

Het licht wordt gedimd en hoor van veel mensen, dat de zwemmers moeilijk zijn te onderscheiden met welke kleur badmuts ze zwemmen en dat ook zwemmers elkaar slecht zien aankomen. Er is ook een blessure. Daar moet wat voor geregeld worden voor een paar uurtjes. De andere uren worden ook opgelost. Fantastisch dat dit kan onderling.

En zo ging uur voor uur voorbij, iedere keer als je in het water moest was het kouder leek het wel, was natuurlijk niet zo, maar omdat je moe wordt en slaap krijgt, lijkt het op een gegeven moment meer een ijsbad dan een zwembad waar je in moet, maar dat mag de pret niet drukken …. We gaan er voor !

Het wordt langzaamaan ochtend en er komen weer wat “half uitgeslapen” mensen binnen druppelen. Prachtig om te zien, dat ook de kinderen maar weinig nachtrust hebben gehad en nu toch ook niet uit kunnen slapen op deze zondagochtend. En met dit publiek komt er ook weer iets meer sfeer naar binnen, wat wel weer heel gezellig is.

Dan tikt de klok richting 8 uur. Altijd een magisch, geweldig, kippenvel moment, waarbij velen altijd weer tranen in de ogen krijgen. En dan, ja dan zit het erop. Iedereen heeft een geweldige prestatie geleverd. Iedereen weet waar hij/zij het voor doet en als je dan hoort wat voor bedrag er is opgehaald (ruim eur. 10.000,-), mag iedereen heel trots zijn op zichzelf en zijn/haar teamgenoten! Op naar volgend jaar!

Nu snel alle formulieren ophalen. Snel, snel tellen, want iedereen wil nu wel weten welk team de meeste banen heeft gezwommen.

De meeste banen zijn gezwommen door Strokes of the waterman!!!! Ze zwommen 851 banen van 50 meter. Dit is 42.550 meter, wat neerkomt op een hele marathon qua lopen.

Dan alle zwemmers bij elkaar: zij hebben 80% gezwommen van de afstand die de Roparunners af moeten leggen vanaf Parijs.

Met elkaar zwommen ze 8.111 banen van 50 meter. Dit is 405.550 meter, dus 405,5 kilometer.

En dan is het ineens voorbij. Moet er nog worden schoongemaakt, opgeruimd, om daarna nog een ontbijtje te nuttigen.

Daarna, vreselijk moe, maar heel voldaan en terugkijkend op een fantastisch verlopen zwemmarathon, heerlijk naar huis en slapen………

 

 

Zwemmarathon 2016

Zwemmarathon 2016

Copyright @ All Rights Reserved